gototopgototop
недеља, 23. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић очекује од Турске да истражи и осуди убиство нашег држављанина
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-akterПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас, поводом убиства Марка Ивковића у петак у Истанбулу, да Турска треба да истражи и осуди тај злочин.

Турска је, каже министар Дачић, направила пропуст у смислу процене ризика, а нису имали ни одговарајуће полицијске снаге за обезбеђење кошаркашке утакмице Црвена звезда - Галатасарај.

"Ми смо као држава реаговали на начин како би реаговала свака држава која штити своје интересе", рекао је, апелујући на спортске клубове да, када имају информацију да ће навијачи ићи у иностранство на утакмице, о томе обавесте министарства унутрашњих и спољних послова.

"То је неопходно да бисмо могли да разговарамо са људима по тој линији, како бисмо евентуално спречили да дође до оваквих ситуација", рекао је министар Дачић на ТВ Пинку, и додао да је заправо од самог почетка организација тог спортског догађаја у Турској била лоша. "Упозоравали смо полицију и друге надлежне органе да може да дође до инцидентних ситуација. И, ето, десио се овај трагични догађај", рекао је.
Претходно је, каже министар, Србија изразила незадовољство третманом Звездиних навијача, имајући у виду да су навијачи турског Бешикташа били овде недавно, те да им је тада била пружена потпуна заштита и није било ниједног инцидента.

Шеф српске дипломатије очекује да га његов турски колега за дан-два обавести о новим информацијама о истрази. "Оно што је важно је да се истрага спроведе до краја и самим тим се покаже однос турских власти које тај случај треба најооштрије да осуде", закључио је министар Дачић.