gototopgototop
petak, 24. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na proslavi Dana Ujedinjenih nacija
+ larger fontnormal font- Smaller font
dan unGovor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na proslavi Dana Ujedinjenih nacija koji je održan danas u Beogradu:

„Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da i ove godine, u ime Vlade Republike Srbije, otvorim proslavu Dana Ujedinjenih nacija u Srbiji. Ujedno koristim ovu priliku da se zahvalim stalnom koordinatoru Tima UN u Republici Srbiji, g-đi Ireni Vojačkovoj Solorano na saradnji i podršci koju su nam pružili Tim UN i UN agencije u proteklom periodu u prevazilaženju izazova sa kojima se suočavala Republika Srbija, posebno na brzoj i efikasnoj pomoći, koju su nam ukazali prilikom majskih katastrofalnih poplava.

Republika Srbija pridaje izuzetan značaj radu Ujedinjenih nacija. Ovo je najvažnija međunarodna organizacija za našu zemlju, u čijem smo osnivanju učestvovali posle Drugog svetskog rata i čije principe i ciljeve u punoj meri poštujemo. Nezamenljiva je uloga UN kao univerzalne međunarodne organizacija, posvećene očuvanju mira i stabilnosti u svetu i razvoju čovečanstva u celini. Srbija poseban značaj pridaje prisustvu i statusno-neutralnom delovanju Misije UN na KiM (UNMIK), na osnovu Rezolucije SB UN 1244, kao i svih agencija, tela i programa UN, naročito kada se ima u vidu dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Veoma smo zadovoljni što je Konferencija o učešću regiona u mirovnim operacijama UN održana ovih dana u Beogradu. Zahvalio bih se predstavniku Generalnog sekretara UN za Srbiju i šefu beogradske kancelarije UN, gospodinu Piteru Dueu, na pokretanju ove inicijative i prepoznavanju potencijala i spremnosti Republike Srbije da doprinosi i promoviše mir u regionu i šire. Zapadni Balkan, koji je bio zona delovanja mirovnih operacija, prerastao je u region iz kojeg se izvozi stabilnost, o čemu svedoči zapaženo učešće Republike Srbije u brojnim mirovnim misijama širom sveta.

Vlada Republike Srbije sarađuje sa oko 20 specijalizovanih agencija i organizacija Ujedinjenih nacija na mnogim razvojnim i političkim procesima i aktivnostima od značaja za ceo region. Vlada Republike Srbije i Tim UN u Srbiji su pre nekoliko nedelja započeli konsultacije o utvrđivanju novog Okvirnog partnerstva Vlade Republike Srbije i UN za period od 2016. do 2020. godine. Novi program partnerstva i saradnje sa UN agencijama je važan i za pospešivanje i unapređenje pretpristupnih pregovora za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i za ukupan ekonomski i socijalni razvoj naše zemlje u svim oblastima.

Kao članica Ekonomsko-socijalnog saveta UN od ove godine, Srbija aktivno učestvuje u sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva i formulisanju Globalne razvojne agende kroz utvrđivanje novih razvojnih ciljeva i podciljeva za period od 2015. do 2030. godine. Saradnja sa Timom UN i agencijama UN u Republici Srbiji na ovom polju je od izizetnog značaja. Osim toga, Republike Srbija i UN posebno sarađuju na projektima koji su usmereni na jačanje regionalne stabilnosti i saradnje, rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, na poboljšanje položaja ranjivih grupa i na ublažavanje posledica klimatskih promena. Očekujemo da u saradnji sa Timom UN ubrzo postignemo održiva rešenja na nivou Republike Srbije za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Republika Srbija je izabrana od strane Ujedinjenih nacija da bude jedna od šest zemalja koje učestvuju u konsultacijama o odnosu i doprinosu kulture razvoju, što će omogućiti brojnim činiocima da iznesu svoje viđenje uloge kulture i njene integracije u Globalnu razvojnu agendu nakon 2015. godine. Nepobitno je da kultura ima značajnu ulogu u pokretanju i stvaranju okvira za održivi razvoj. U konsultacijama će biti razmatrani doprinos kulture smanjenju siromaštva, unapređenju obrazovanja, rodnoj ravnopravnosti, održivim gradovima, životnoj sredini, razvoju inkluzivnog društva i pomirenju. Smatramo da kultura treba da prožima globalne razvojne ciljeve u celini.

Dame i gospodo,

Na stogodišnjicu obeležavanja početka Prvog svetskog rata, svet je suočen sa novim i kompelksnijim pretnjama i izazovima. Ozbiljno zabrinjava opasnost od širenja epidemija ebole koja je već uzela više hiljada života u zapadnoj Africi. Bezbednosni izazovi u Ukrajini, kao i širenje međunarodnog terorizma u Siriji i Iraku, gde preti opasnost od terorističke organizacije „Islamska država" zahtevaju poseban multilateralan angažman i efikasno delovanje UN. Ekonomska neizvesnost u kontekstu oporavka od globalne ekonomske krize, čije se posledice i dalje osećaju, predstavlja poseban problem. Danas su UN potrebnije svetu više no ikad pre, jer je uloga ove međunarodne organizacije u rešavanju nagomilanih gorućih problema sa kojima se svet suočava nezaobilazna i od suštinske važnosti. Republika Srbija nastoji da u UN da pun doprinos u pravcu njihovog prevazilaženja.

Dozvolite mi da na kraju čestitam Dan Ujedinjenih nacija našim partnerima iz ove svetske organizacije i ponovo ukažem da će Republika Srbija kao i do sada nastaviti da bude pouzdan partner i prijatelj UN."