gototopgototop
petak, 26. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Njujork: Ministar Dačić govorio na skupu o mirovnim operacijama
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na skupu o mirovnim operacijama„Srbija pridaje veliki značaj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju međunarodnog mira, i lider je u svom regionu po učešću u mirovnim operacijma, a nalazi se i u prvih deset zemalja na evropskom kontinentu", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u govoru na skupu o mirovnim operacijama kojim je danas, na marginama 69. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsedavao potpredsednik SAD Džozef Bajden. Ministar Dačić dodao je da će se u Beogradu krajem oktobra održati regionalni skup na visokom nivou o saradnji zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN.

"Gospodine predsedavajući,
Uvažene ekselencije,
Dame i gospodo,

Kao zemlja kontributor mirovnih snaga, Republika Srbija podržava održavanje ovog sastanka i kontinuirani dijalog u okviru UN, čiji je cilj unapređenje funkcionisanja mirovnih misija UN širom sveta. Želeo bih da se zahvalim na svesrdnom angažmanu generalnom sekretaru Ban Ki-munu i podsekretaru za mirovne operacije Ladsusu, kao i Predsedniku Ruande, Premijeru Japana i Potpredsedniku Sjedinjenih Država, koji su inicirali ovaj značajan skup.

Srbija pridaje veliki značaj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti. Kao odgovoran član međunarodne zajednice aktivno doprinosi mirovnim operacijama UN, čime pokazuje i svoju posvećenost osnovnim ciljevima Organizacije na planu uspostavljanja i očuvanja mira i bezbednosti u svetu.

Mirovne operacije su jedan od najznačajnijih instrumenata Ujedinjenih nacija za očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti. One su jedinstveno sredstvo od izuzetne pomoći zemljama u tranziciji iz konflikta ka trajnom i održivom miru.

Da bi se na ove izazove odgovorilo na efikasan i sveobuhvatan način, potreban je koordiniran i energičan odgovor svih članica UN. Pored neophodne političke podrške, za uspešnu realizaciju misija od suštinskog su značaja efektivno korišćenje raspoloživih ljudskih, finansijskih i logističkih kapaciteta. Naš cilj treba da budu - jasno utvrđene prioritetne potrebe misije i zemlje domaćina, kako bi se izbegla veća odstupanja između identifikovanih ciljeva i praktičnih rezultata na terenu.

Mirovne operacije UN kontinuirano se menjaju i evoluiraju u multidimenzionalne poduhvate. Neophodno je obezbediti da postojeći finansijski i ljudski resursi u okviru sistema UN budu iskorišćeni na najoptimalniji način. Takođe, izuzetno je važno da se mobilišu dodatni kapaciteti da bi se poboljšalo delovanje misija na terenu.

Gospodine predsedavajući,

Održavanje mira je zajednička odgovornost svih nas. To zahteva kontinuiran angažman i posvećenost svih aktera koji učestvuju u pripremi i realizaciji mirovnih operacija u cilju optimalizacije rezultata u kompleksnim i osetljivim prilikama na terenu.

Ovakvo delovanje podrazumeva šire strategije u okviru kojih bi trebalo da se objedine napori, kako na planu održavanja, tako i na planu izgradnje mira. Time će se doprineti pronalaženju adekvatnog odgovora na međusobno povezana pitanja bezbednosti i razvoja, što predstavlja najbolju prevenciju od obnavljanja konflikata. Snažno se zalažemo i za PROMOCIJU VEĆEG UČEŠĆA ŽENA U MIROVNIM OPERACIJAMA.

Srbija podržava institucionalne reforme koje je pokrenuo Generalni sekretar UN koje podrazumevaju stratešku reviziju i analizu mirovnih operacija. Sa svoje strane, daćemo pun doprinos da se reforma okonča u što kraćem periodu sa ciljem povećanja efikasnosti mirovnih snaga.

Moramo se ozbiljno suočiti sa činjenicom da se, u kontekstu u kojem je budzet za mirovne operacije UN dostigao istorijski vrhunac, misije sa druge strane suočavaju sa konstantnim smanjenjem budzeta, što direktno ugrožava njihovu operativnost i uspešno delovanje na terenu. Shodno tome, direktno se ugrožava i izvršenje poverenih im mandata. Naš cilj treba da bude održanje i jačanje kvaliteta i održivosti mirovnih misija. U realizaciji toga moramo obezbediti veću saradnju sa regionalnim organizacijama i akterima, koordinaciju i usklađivanje prioriteta i napora.

Uvažene ekselencije,

Čast mi je da govorim u ime zemlje koja je lider u svom regionu po učešću u mirovnim operacijma, a nalazi se i u prvih deset zemalja na evropskom kontinentu koje pružaju podršku i učestvuju u mirovnim misijama širom sveta. Među desetinama hiljada pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, pod zastavom UN služi preko 200 pripadnika oružanih snaga Srbije, a razmatramo i da još značajnije povećamo učešće.

Srbija planira da najskorije poveća nivo angažovanja u okviru UNIFIL, upućivanjem voda za zaštitu snaga (32 lica), ali i da započne nova angažovanja, poput učešća u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), što je planirano za kraj ove godine, gde planiramo da uputimo 68 lica, štabnih oficira i vojnih posmatrača. Pored već zaključenih aranžmana, Srbija planira da u vrlo skoroj budućnosti zaključi i memorandum o razumevanju za angažovanje poljske bolnice u CAR. U Beogradu će se krajem oktobra održati regionalni skup na visokom nivou o saradnji zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN.

Imajući u vidu da je Republika Srbija deo regiona koji je prošao kroz veoma izazovan period, procesu izgradnje i očuvanja mira prilazimo sa posebnom odgovornošću. U tom kontekstu, promovišemo regionalnu saradnju, pomirenje i razumevanje kao najbolju osnovu izgradnje dugotrajnog mira.

Želeo bih i ovom prilikom da odam priznanje svim učesnicima mirovnih operacija UN, koji rizikuju svoje živote za uzvišene ciljeve mira. Srbija ostaje partner svakoj članici UN koja aktivnim angažmanom i kroz saradnju teži da doprinese miru i prosperitetu u svetu.

Zahvaljujem Vam na pažnji."

Ključne reči: Ivica Dačić UN