gototopgototop
nedelja, 21. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić predstavio učešće na generalnoj debati 69. zasedanju GS UN
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić danas je na konferenciji za novinare govorio o predstojećoj Generalnoj debati 69. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) i aktivnostima srpske delegacije, koju će predvoditi predsednik Tomislav Nikolić.

Zasedanje GS UN je najveći multilateralni skup u svetu, te samim tim i prilika za veliki broj bilateralnih sastanaka, kao i za učešće na mnogobrojnim događajima koji se održavaju na marginama zasedanja.

Šef srpske diplomatije Dačić imaće 15 bilateralnih sastanaka sa ministrima inostranih poslova, među kojima su, između ostalih, i ministri Ruske Federacije, Ukrajine, Švedske, Singapura, Kube, a učestvovaće i na nizu multilateralnih skupova. Pored Specijalne sednice GS UN o Međunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju, ministar će uzeti učešća i na dva regionalna skupa – sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sa komesarom EU za evropsko susedstvo i proširenje, te sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Sastanak ministara regiona sa evropskim komesarom praktično je nastavak aktivnosti započetih na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je u avgustu održana u Berlinu na inicijativu nemačke kancelarke Merkel. Na ovom sastanku biće reči o pripremama skupa koji bi krajem oktobra u Beogradu trebalo da okupi ministre ekonomije i spoljnih poslova Zapadnog Balkana, kao i značajne ličnosti iz oblasti privrede i politike. Takođe, ministar će učestvovati i na sastanku ministara zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, što je nastavak aktivnosti započetih 20. juna na ministarskom sastanku PSuJiE u Bukureštu.

Budući da je Srbija naredni predsedavajući OEBS, ministar će imati zapaženu ulogu u dva sastanka na ovu temu – sastanku Trojke OEBS (ministri spoljnih poslova Ukrajine, Švajcarske i Srbije), kao i na ministarskom sastanku OEBS, sa temom „Odgovor na krizu evropske bezbednosti - uloga OEBS".
Ministar Dačić učestvovaće na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti UN, naslovljenoj: „Pretnje miru i bezbednosti uzrokovane terorističkim aktima", kojom će predsedavati predsednik SAD Obama, kao i na skupu o mirovnim operacijama kojim će predsedavati američki potpredsednik Bajden.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija podržava borbu protiv terorizma u svetu, o čemu ima jasan politički stav. "Radimo izmene pravne regulative koja će omogućiti da sankcionišemo ljude koji učestvuju u konfliktima u svetu", rekao je, naglasivši da će Srbija snažno podržati međunarodnu borbu protiv terorizma, uključujući akcije protiv Islamske države. On je precizirao da Srbija ne može da učestvuje u vazdušnim napadima protiv terorista, ali da može da pomogne na druge načine, pre svega izmenom zakonodavstva, saradnjom s relevantinim bezbednosnim službama drugih zemalja, a možda i isporukom oružja.
„Srbija ima mnogo značajniju, bolju i jaču poziciju nego prethodnih godina, što joj omogućava bolju odbranu državnih i nacionalnih interesa", zaključio je ministar Dačić, dodavši da su spoljna i unutrašnja politika zemlje usko povezane, odnosno da se uspesi na jednom od ovih planova jasno preslikavaju na drugi, što vladi omogućava uspešniju odbranu interesa naših građana.

Odgovarajući na pitanja o spoljnoj politici Srbije, ministar je istakao da je pristupanje Evropskoj uniji naš strateški cilj, ali da on ne podrazumeva prekid dobrih odnosa sa onima koji nisu članovi EU.

Ministar Dačić je dodao da je svet u veoma teškoj krizi, krizi nepoverenja u kojoj je došlo do "obnavljanja hladnoratovskog mentaliteta".
"Sigurno je da je danas Evropi i svetu potrebno da se vrati izrazima od pre 30, 40 godina. Jedan od takvih izraza je detant, tj. popuštanje između velikih sila", rekao je on. Dodao je da Srbija na sreću nije tema oko koje postoje razmimoilaženja, ali da može i da će dati doprinos u smirivanju situacije.

Odgovarajući na pitanje o održavanju Prajda, ministar je ponovio da bi za Srbiju, sa spoljnopolitičkog aspekta, bilo dobro da se ova manifestacija održi, ali da je njeno održavanje stvar bezbednosne procene.

Ministar Dačić predstavio učešće na Generalnoj debati 69. zasedanju GS UN‏


Konferencija za novinare ministra spoljnih poslova Ivice Dačića

Ključne reči: Ivica Dačić UN