gototopgototop
недеља, 21. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић представио учешће на генералној дебати 69. заседању ГС УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић данас је на конференцији за новинаре говорио о предстојећој Генералној дебати 69. заседања Генералне скупштине Уједињених нација (ГС УН) и активностима српске делегације, коју ће предводити председник Томислав Николић.

Заседање ГС УН је највећи мултилатерални скуп у свету, те самим тим и прилика за велики број билатералних састанака, као и за учешће на многобројним догађајима који се одржавају на маргинама заседања.

Шеф српске дипломатије Дачић имаће 15 билатералних састанака са министрима иностраних послова, међу којима су, између осталих, и министри Руске Федерације, Украјине, Шведске, Сингапура, Кубе, а учествоваће и на низу мултилатералних скупова. Поред Специјалне седнице ГС УН о Међународној конференцији о становништву и развоју, министар ће узети учешћа и на два регионална скупа – састанку министара спољних послова Западног Балкана са комесаром ЕУ за европско суседство и проширење, те састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Састанак министара региона са европским комесаром практично је наставак активности започетих на Конференцији о Западном Балкану, која је у августу одржана у Берлину на иницијативу немачке канцеларке Меркел. На овом састанку биће речи о припремама скупа који би крајем октобра у Београду требало да окупи министре економије и спољних послова Западног Балкана, као и значајне личности из области привреде и политике. Такође, министар ће учествовати и на састанку министара земаља чланица Процеса сарадње у Југоисточној Европи, што је наставак активности започетих 20. јуна на министарском састанку ПСуЈиЕ у Букурешту.

Будући да је Србија наредни председавајући ОЕБС, министар ће имати запажену улогу у два састанка на ову тему – састанку Тројке ОЕБС (министри спољних послова Украјине, Швајцарске и Србије), као и на министарском састанку ОЕБС, са темом „Одговор на кризу европске безбедности - улога ОЕБС".
Министар Дачић учествоваће на специјалној седници Савета безбедности УН, насловљеној: „Претње миру и безбедности узроковане терористичким актима", којом ће председавати председник САД Обама, као и на скупу о мировним операцијама којим ће председавати амерички потпредседник Бајден.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија подржава борбу против тероризма у свету, о чему има јасан политички став. "Радимо измене правне регулативе која ће омогућити да санкционишемо људе који учествују у конфликтима у свету", рекао је, нагласивши да ће Србија снажно подржати међународну борбу против тероризма, укључујући акције против Исламске државе. Он је прецизирао да Србија не може да учествује у ваздушним нападима против терориста, али да може да помогне на друге начине, пре свега изменом законодавства, сарадњом с релевантиним безбедносним службама других земаља, а можда и испоруком оружја.
„Србија има много значајнију, бољу и јачу позицију него претходних година, што јој омогућава бољу одбрану државних и националних интереса", закључио је министар Дачић, додавши да су спољна и унутрашња политика земље уско повезане, односно да се успеси на једном од ових планова јасно пресликавају на други, што влади омогућава успешнију одбрану интереса наших грађана.

Одговарајући на питања о спољној политици Србије, министар је истакао да је приступање Европској унији наш стратешки циљ, али да он не подразумева прекид добрих односа са онима који нису чланови ЕУ.

Министар Дачић је додао да је свет у веома тешкој кризи, кризи неповерења у којој је дошло до "обнављања хладноратовског менталитета".
"Сигурно је да је данас Европи и свету потребно да се врати изразима од пре 30, 40 година. Један од таквих израза је детант, тј. попуштање између великих сила", рекао је он. Додао је да Србија на срећу није тема око које постоје размимоилажења, али да може и да ће дати допринос у смиривању ситуације.

Одговарајући на питање о одржавању Прајда, министар је поновио да би за Србију, са спољнополитичког аспекта, било добро да се ова манифестација одржи, али да је њено одржавање ствар безбедносне процене.

Министар Дачић представио учешће на Генералној дебати 69. заседању ГС УН‏


Конференција за новинаре министра спољних послова Ивице Дачића

Кључне речи: Ивица Дачић УН