gototopgototop
petak, 12. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak mnistra Dačića sa šefom Kancelarije UN u Beogradu Piterom Dueom
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-duePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačać primio je danas Pitera Duea, predstavnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefa Kancelarije UN u Beogradu.

Tema razgovora bila je saradnja naše zemlje sa UN u implementaciji rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Ministar Dačić ukazao je na važnost doslednog poštovanja principa statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, čiji je garant UNMIK. Takođe, ukazao je na potrebu nesmanjene uloge UNMIK na terenu, posebno u kontekstu pružanja podrške dijalogu Beograda i Prištine.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktivnostima Republike Srbije u mirovnim operacijama UN, kao i o nameri daljeg širenja aktivnosti Srbije na tom planu. Piter Due istakao je da se Srbija po svom angažmanu izdvaja kao lider u regionu Zapadnog Balkana, te da se nalazi među prvih deset evropskih zemalja po broju vojnog i policijskog osoblja u mirovnim misijama UN.

Obostrano je ocenjeno da će predstojeći regionalni okrugli sto o mirovnim operacijama UN, koji se 20. i 21. oktobra održava u Beogradu, u organizaciji UN i Srbije, predstavljati koristan forum za razmatranje daljeg doprinosa zemalja regiona promociji mira i bezbednosti u svetu.
Ključne reči: Ivica Dačić UN