gototopgototop
sreda, 25. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Potvrđena dobra saradnja Srbije i SAD u rešavanju pitanja dugotrajnog raseljenja
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić – HenšouPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa Sajmonom Henšoom, prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za stanovništvo, izbeglice i migracije. Na sastanku je razmatrano pitanje sprovođenja Regionalnog stambenog programa za izbeglice, kao i rešavanje problema interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije. Obostrano je potvrđena dobra saradnja Srbije i SAD u rešavanju pitanja dugotrajnog raseljenja u Republici Srbiji.
Sajmon Henšo je potvrdio snažnu podršku SAD regionalnom procesu za trajna rešenja za izbeglice i realizaciju Regionalnog stambenog programa. Ukazao je na neophodnost prevazilaženja preostalih birokratskih prepreka i prelazak sa faze priprema na implementaciju. Potvrdio je da će SAD nastaviti da na godišnjem nivou doniraju sredstva za realizaciju Programa i izrazio uverenje da će nakon formiranja nove Vlade biti imenovana ličnost na odgovarajućem političkom nivou za realizaciju regionalnog programa u Republici Srbiji. Takođe, ukazao je na programe koje SAD sprovode po pitanju interno raseljenih sa Kosova i Metohije kroz pružanje podrške povratnicima i pomoć onima koji žele da se integrišu u mestu raseljenja, sa posebnim akcentom na specifične probleme Roma kao najranjivije kategorije interno raseljenih lica.
Ministar Dačić je ukazao na i dalje veliki broj izbeglica iz regiona i interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije u dugotrajnom raseljenju u Republici Srbiji. Zahvalio je na posvećenosti SAD rešavanju izbegličkog problema u regionu i doniranju dodatnih 10 miliona dolara za realizaciju Regionalnog stambenog programa. Saglasio se da je potrebno prevazići birokratske prepreke sa međunarodnim partnerima i na nacionalnom nivou kako bi konačno počela konkretna realizacija Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, kao najvećem korisniku, i preneo uverenje da će ovi problemi uskoro biti prevaziđeni. Ministar Dačić je istakao da ni nakon 15 godina nisu stvoreni uslovi za održiv povratak interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju, gde se do danas vratilo manje od 5 procenata interno raseljenih. Ministar Dačić istakao je spremnost Republike Srbije da u saradnji sa međunarodnim partnerima razmotri modalitete rešavanje pitanja interno raseljenih sa Kosova i Metohije, uključujući Rome kao najranjiviju kategoriju ove populacije.
Ključne reči: SAD Ivica Dačić