gototopgototop
petak, 06. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predstavnik UN odao priznanje Srbiji za napore u rešavanju pitanja KiM
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - MuletPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmondom Muletom.

Tom prilikom istaknut je značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u sedam mirovnih operacija, pruža naporima UN za očuvanje mira i stabilnosti u svetu. Posebno je istaknut visok nivo profesionalnosti i integriteta koje kontinuirano pokazuju pripadnici Vojske Srbije, policije i medicinskih timova u misijama UN.

Razgovarano je o sprovođenju mandata i funkcionisanju misije UN na KiM (UNMIK), te izražena puna saglasnost o potrebi očuvanja njenog prisustva i kapaciteta u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, posebno imajući u vidu poverenje koje UN snage uživaju od strane srpske zajednice na KiM. U tom kontekstu, istaknuto je da će UN nastaviti da pružaju podršku srpskoj zajednici i štite srpsku kulturnu baštinu.

Pomoćnik generalnog sekretara UN preneo je da će UNMIK nastaviti da sprovodi svoj mandat na KiM, o čemu će generalni sekretar UN i dalje redovno izveštavati Savet bezbednosti na tromesečnom nivou.

Predstavnik UN odao je priznanje Srbiji za napore koje pruža u procesu rešavanja pitanja KiM, posebno ulozi koju je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić imao tokom dijaloga Beograda i Prištine. Istaknuto je da će UN nastaviti da podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština i sprovođenje dogovorenog u okviru dijaloga, kao i doprinose što bržem napretku Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ključne reči: Ivica Dačić UN