gototopgototop
четвртак, 29. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење са састанка МСП РС и МИП БиХ
+ larger fontnormal font- Smaller font

Министарство спољних пословаСаопштење са састанка представника Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине у вези са применом Споразума између Републике Србије и Босне и Херцеговине о узајамном заступању у пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама, одржаног 29. августа 2013. године у Београду


У вези са применом Споразума између Републике Србије и Босне и Херцеговине о узајамном заступању у пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама, у Београду је 29. августа 2013. године одржан састанак представника Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине, у складу са договором постигнутим на конзуларним консултацијама између две земље одржаним 6. јуна 2013. године у Сарајеву.

Представници две земље размотрили су актуелна питања примене Споразума и донели следеће закључке:

  1. Дипломатско –– конзуларна представништва Републике Србије примењиваће Споразум и пружаће конзуларну заштиту држављанима Босне и Херцеговине у следећим земљама: Алжир, Ангола, Аргентина, Азербејџан, Белорусија, Бразил, ДР Конго, Јужноафричка Република, Казахстан, Кенија, Куба, Мароко, Мексико, Мианмар, Нигерија, Р. Кореја, Сирија, Тунис.
    Дипломатско –– конзуларна представништва Босне и Херцеговине примењиваће Споразум и пружати конзуларну заштиту држављанима Републике Србије у следећим земљама: Јордан, Катар, Малезија, Пакистан, Саудијска Арабија.

  2. У хитним случајевима, информације се могу прослеђивати директно између министарстава спољних послова страна уговорница. У ту сврху, размењене су следеће контакт информације:

  3. Стране уговорнице размениће списак потребних докумената за издавање спроводнице, те извршити потребне процедуре прихвата издатих спроводница у другој страни уговорници, у складу са Споразумом.

  4. Дипломатско –– конзуларна представништва страна уговорница пружиће помоћ у прибављању путног листа за држављане друге стране.

  5. Дипломатско –– конзуларна представништва страна уговорница врше послове овере потписа, преписа, рукописа, копија докумената и превода, у складу са својим прописима и међународним конвенцијама и исте оверавају печатом који је у службеној употреби у том дипломатско –– конзуларном представништву.

  6. Дипломатско –– конзуларна представништва страна уговорница ће, приликом пружања конзуларних услуга држављанима друге стране уговорнице, наплаћивати административну таксу и посебне трошкове у складу са законским прописима своје земље.
Кључне речи: Босна и Херцеговина