gototopgototop
петак, 07. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Ангажовање амбасаде Србије у БиХ у деблокади страних држављана у Парламентарној скупштини БиХ
+ larger fontnormal font- Smaller font
7994957667 f1976d514b zУчесници Међународне конференције Европског фонда за ЈИЕ, јуче одржане у Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву, остали су до раних јутарњих часова 7. о.м. под блокадом, онемогућени да, по окончању Конференције, напусте ПС БиХ. Зграду Парламента БиХ под опсадним стањем држао је већи број демонстраната, незадовољних прекјучерашњом привременом одлуком Савета министара БиХ о издавању јединственог матичног броја. 

У групи од 350 страних држављана заточених у ПС БиХ, било је 9 држављана Р.Србије, представника Комерцијалне банке, Банке Интеса и Чачанске банке. Одмах по добијању информације и молбе за помоћ, са којом се Амбасади Р.Србије у БиХ обратио заточени представник Комерцијалне банке Александар Грабовац, Амбасада је предузела све неопходне мере за пружање помоћи нашим држављанима. Током ноћи, поред перманентног контакта са А. Грабовцем и праћења ситуације у којој су се нашли држављани Р. Србије, амбасада Србије у БиХ била је у сталном контакту са шефом Кабинета министра сигурности БиХ Ф.Радончићем и његовим саветником за медије, надлежнима у Дирекцији за координацију полицијских тела, који су били директно ангажовани на евакуацији страних држављана из ПС БиХ. Евакуација наших, и других страних држављана, започела је јутрос око 4 часа, тако да су представници банака из Србије већ у 4.30 часова били у хотелима (у којима су претходно због учешћа на скупу имали резервисан смештај). Сви наши држављани су у добром здравственом стању.

Велику захвалност Амбасади исказао је у име деветорице наших држављана А.Грабовац из Комерцијалне банке и информисао да је други дан Конференције предвиђен за данас,н отказан, да један број представника банака из Србије данас напушта БиХ, а да ће представници Комерцијалне банке то учинити сутра ујутро.
Кључне речи: Босна и Херцеговина