gototopgototop
utorak, 07. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Mrkić u Sarajevu sa ministrima inostranih poslova BiH i Turske
+ larger fontnormal font- Smaller font
ministri susret0805Šefovi diplomatije Srbije, BiH i Turske Ivan Mrkić, Zlatko Lagumdzija i Ahmet Davutoglu sastali su se danas u Sarajevu i u sklopu priprema za sastanak šefova država u Ankari 14. i 15. maja najavili potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji tri zemlje.

Mrkić, Lagumdzija i Davatoglu složili su se da je produbljivanje privredne saradnje i zajednički nastup na "četvrtim tržištima" prioritet za tri zemlje - a cilj je prosperitetna zajednička budućnost regiona.
Šef srpske diplomatije ocenio je da ovakvi susreti predstavljaju dalju stabilizaciju područja i jačanje prijateljstva, čime se pravi sigurna razvojna perspektiva u regionu.

"Politički odnosi su toliko kvalitetni da omogućavaju privredno prožimanje i zajednički nastup na četvrtim tržištima. Sve što smo danas radili u funkciji je samita ali i budućih trilateralnih sastanaka", rekao je Mrkić na konferenciji za novinare.

Na pitanje koju poruku će preneti predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću posle ovog sastanka, ministar Mrkić je odgovorio: "Preneću mu da se pripreme dobro odvijaju i da će u Ankari imati uspešan sastanak."

Mrkić je najavio da će uoči samita biti potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji između tri zemlje i izrazio očekivanje da će uslediti i drugi slični sporazumi. Njega će potpisati ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić, ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović i turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan.

"Naše tri zemlje čine sve što je potrebno da se formira zajednička budućnost i da čitav region bude prosperitetan. Istorija nas je isprepletala, sadašnjost nas povezuje, a zasigurno nam je budućnost zajednička ", zaključio je Mrkić. On je ministrima poželeo dobrodošlicu na sledeći trilateralni sastanak u Beogradu u oktobru.

Prema rečima Lagumdzije, sve o čemu se danas razgovoralo je bila priprema i uvod za samit u Ankari i sastanak ministara privreda uoči samita.

Četiri oblasti će biti u centru pažnje - ekonomija, obrazovanje, kulturna saradnja i turizam, rekao je Lagumdzija. "Cilj nam je da kroz te oblasti stvaramo platformu za intenzivniju saradnju", rekao je Lagumdzija.

Kako je istakao, dogovoreno je da se ministarski trilateralni sastanci održavaju dva puta godišnje - u jesen i u proleće, a predsednički jednom godišnje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Lagumdzija je rekao da postoje firme u sve tri zemlje koje su zainteresovane da probaju da rade zajednički i to pre svega u oblasti građevinarstva, energetike, infrastrukture i proizvodnje hrane.

Kada je reč o tržištima na kojima se zajednički nastupalo radi se pre svega o Bliskom istoku, Iraku i Africi gde je Turska najzastupljenija od svih zemalja sveta. "Dražave treba da stvaraju pretpostavke za saradnju, da budu sluge privredama naše tri zemlje", dodao je Lagumdzija.
Lagumdzija je podsetio da su trilaterale počele da se održavaju pre osam godina, da je Davutoglu učestvovao na svim, a da je današnji susret prvi posle tri godine. On je istakao sjajnu atmosferu na sastanku i značaj činjenice da se posle niza sastanka na kojima su se ministri bavili prepoznavanjem poteškoća sada došlo do toga da se definiše zajednička budućnost.

"Otpočinjanje trilaterala na ministarskom nivou predstavlja odličan podsticaj za pozitivnu atmosferu i razvoj odnosa na bilateralnom nivou", rekao je on, ocenivši da je u odnosima Srbije i Turske zabeležen veliki porast, a da su dobri odnosi i BiH i Turske i BiH i Srbije.
Davutoglu je ocenio da se uspeh trilaterala ogleda u tome što je narodima preneta ta atmosfera i vraćena volja za suživot i jačanje prijateljstva i saradnje. "Bićemo zajedno u teškim vremenima", istakao je Davutoglu.

On je izrazio nadu da će šefovi tri države iskoristiti priliku u Ankari da sa javnošću podele neke važne odluke.
Takođe dodao da očekuje da će na samitu u Ankari biti prisutni svi članovi Predsedništva BiH i dodao da diplomatija treba da pomogne da se sve poteškoće reše kroz dijalog.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji i potencijalnim turskim investicijama on je rekao da turskim kompanijama uvek prenosi da su njihova ulaganja u Srbiji i BiH sigurna kao u samoj Turskoj, ali da je potrebno da se i oni sami uvere u to. "Uvek podstičem turske kompanije da direktno ulažu u BiH i Srbiju", rekao je Davutoglu.

Pored trilateralnog sastanka ministri će danas imati i odvojene međusobne bilateralne susrete.