gototopgototop
petak, 22. mart 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zasedanje Saveta bezbednosti UN
+ larger fontnormal font- Smaller font
slika unU Njujorku je nešto posle 15 sati počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu, na kojoj će se raspravljati o redovnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju u pokrajini.
Na sednici učestvuje premijer Srbije Ivica Dačić, a prisustvuje i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.
Takođe, sednici prisustvuje premijer privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači.
Generalni sekretar Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima, poput incidenta tokom proslave pravoslavnog Božića.
Generalni sekretar UN istakao je da, iako postoje još mnoga nerešena teška pitanja, obnavljanje pregovora predstavlja snažan signal da se obe strane zalažu za miran dijalog i prevazilaženje tereta prošlog sukoba.
Kada je reč o situaciji u severnoj Mitrovici, on je istakao da je potrebno koordinisano delovanje i pažnja, kako bi se sva teška pitanja rešila dobronamerno i tako izbegle dalje tenzije.
Generalni sekretar je ukazao, da su, pored političkog procesa na visokom nivou, važni i održivi napori da se unapredi pomirenje i poveća poverenje medju zajednicama na Kosovu.
Sednica Saveta bezbednosti UN trebalo je prvobitno da bude održana 22. februara, ali je zbog nastavka dijaloga izmedju Beograda i Prištine pomerena za mesec dana.
Ključne reči: Ivan Mrkić UN